Mlaștina de la Iaz – un loc misterios din județul Sălaj
În județul Sălaj, pe teritoriul administrativ al comunei Plopis, s-a dezvoltat – în urmă cu 10.000 de ani, după ce o alunecare de teren a dat naștere unui lac, ce mai apoi, prin colmatare, a dus la formarea unei mlaștini – o rezervație naturală de tip faunistic și floristic ce adăpostește câteva specii unice de plante.
Zona a fost declarată arie protejată de interes național în anul 2000, în urma unor studii care au dus la concluzia că aici se află specii de interes științific. Aria naturală reprezintă o zonă cu mlaștini turbo-active, cu o valoroasă bogăție floristică datorită florei mezo-oligotrofe care s-a dezvoltat aici, dar și din cauza sedimentului atribuit erei palinologicului.
De Mlaștina de la Iaz se leagă o serie de legende, spre exemplu, oamenii locului spun că ar fi un lac fără fund, că apa negricioasă este binefăcătoare și vindecă pe oricine are curajul să pună piciorul în ea. Se mai spune că lacul a făcut multe victime, mulți oameni și-au găsit sfârșitul aici după ce au fost trași în jos de mlaștina neagră. Localnicii mai spun că în trecut, în această zonă ar fi fost o secetă mare și toate apele au secat, dar numai în Iaz se găsea apă.